Trgovanje devizama putem interneta zakonom kažnjivo

Bez autora
Aug 11 2011

U poslednje vreme je uočeno sve češće oglašavanje elektronskih sevisa (FX platforme za trgovanje) koji nude elektronsko trgovanje devizama pravnim i fizičkim licima u Republici Srbiji.S ciljem očuvanja finansijske stabilnosti, zakonitog funkcionisanja deviznog tržišta i zaštite interesa građana, Narodna banka Srbije (NBS) saopštila je da prema Zakonu o deviznom poslovanju, domaća pravna lica i građani Srbije devize mogu kupovati samo od banaka i prodavati ih samo bankama, dok se kupoprodaja efektivnog stranog novca može slobodno obavljati u bankama i ovlašćenim menjačnicama.

Trgovanje devizama sa pravnim licem koje nije banka zakonom kažnjivoU poslednje vreme je uočeno sve češće oglašavanje elektronskih sevisa (FX platforme za trgovanje) koji nude elektronsko trgovanje devizama pravnim i fizičkim licima u Republici Srbiji.

S ciljem očuvanja finansijske stabilnosti, zakonitog funkcionisanja deviznog tržišta i zaštite interesa građana, Narodna banka Srbije (NBS) saopštila je da prema Zakonu o deviznom poslovanju, domaća pravna lica i građani Srbije devize mogu kupovati samo od banaka i prodavati ih samo bankama, dok se kupoprodaja efektivnog stranog novca može slobodno obavljati u bankama i ovlašćenim menjačnicama.

Imajući u vidu da Zakon ne dozvoljava da se trgovanje devizama u Republici Srbiji obavlja sa drugim pravnim licem koje nije banka, ta trgovina je zakonom kažnjiva za korisnike ovih usluga.

O trgovanju devizama u Republici Srbiji koje nude druga pravna lica preko elektronskih platformi NBS je već obavestila nadležne organe, radi preduzimanja odgovarajućih mera.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik